Visele. Mă fascinează de când sunt copil. Mă urmăresc ca Luna când sunt coșmaruri, și ca Soarele când sunt frumoase. Îmi luminează ziua sau mi-o întunecă. Nu știu de ce, dar fac parte din mine. Poate dacă aș visa mai puțin sau aș uita mai repede n-ar mai persista și nu m-ar influența în viața reală.

Interpretătările viselor sunt complicate, deoarece trebuie să cunoști traumele și experiențele trăite de acea persoană. Sunt ca ședințele de terapie, cu cât sunt mai multe cu atât sunt mai aproape de adevăr. De aici se explică legătura strânsă pe care o face psihanalistul Sigmund Freud între vis și realitate, care va fi exemplificată în acest film.

Paprika este o animație care explorează visele cele mai adânci. Visele profunde. Unde irealul pare real și invers. Cum ar fi dacă ar exista un dispozitiv care ar capta visele și apoi le-ai viziona ca pe un film? Sau dacă ai putea fi în visul altcuiva? Sau dacă s-ar face psihoterapie pe propriul vis? Să poți identifica problemele din subconștient și să le vindeci. Ar fi ideal, nu? Ei bine, în această animație este vorba despre o aplicație în care poți face acest lucru, numai că ea a fost furată și nu se știe exact ce urmări poate avea, mai ales dacă este în mâna cui nu trebuie.

Ce înseamnă Paprika? Are multe înțelesuri. Și vei descoperi că la ce te-ai gândit de la bun început, condimentul, se potrivește perfect în acest context. Este o animație psihologică SF extrem de bine realizată, o călătorie spirituală pe tărâmul viselor pe care nu o vei uita.