Astept cu nerabdare premiile Oscar din acest an, deoarece au fost destul de multe filme care mi-au placut sau m-au impresionat, spre deosebire de ultimele editii, cand parca nu au mai fost la un nivel ridicat.

Anul 2023 a fost excelent si cel putin 20 de filme mi-au ramas in minte, multe dintre ele nefiind nominalizate la Oscar, si cu certitudine mai sunt cateva pe care inca nu am apucat sa le vad si pe care sper sa le adaug in lista mea de must-see.

Avand in fiecare an filme favorite, m-am gandit sa fac doua liste: una cu cine mi-as dori sa castige si alta cu cine cred ca va castiga.

LISTA FAVORITA

Cel mai bun film

Poor Things – este un film memorabil si atipic, pe care il recomand pentru intreaga experienta vizuala si pentru lumea fascinanta creata de regizorul grec Yorgos Lanthimos. Cel mai bun film, in opinia mea, este acela pe care vrei sa il revezi pentru a gasi si mai multe simboluri sau scene pe care sa ti le intiparesti in minte sau sa le deslusesti mai bine. Si, in plus, sa poti dezbate acel film cu prietenii sau cinefilii si poate sa descoperi detalii pe care nu le-ai remarcat anterior.

Cel mai bun regizor

Yorgos Lanthimos, Poor Things – acest regizor a construit pas cu pas aceasta poveste grotesca si neinteleasa pentru multi, care creste in intensitate si explodeaza la final, ramanandu-ti intiparita in minte pentru mult timp.

Cel mai bun actor in rol principal

Paul Giamatti, The Holdovers – un actor foarte bun, cu o interpretare pe masura, care cu siguranta merita un Oscar pentru acest film, ca o lectie de viata.

Cea mai buna actrita in rol principal

Emma Stone , Poor Things – un rol jucat incredibil, complex si profund. Sincer, nu as fi vazut pe altcineva in acest rol, Emma Stone transpunandu-se atat de bine in pielea personajului.

Cel mai bun actor in rol secundar

Ryan Gosling, Barbie – desi pare un film de masa, acesta are multe situatii si scene care reflecta lumea in care traim. Nu l-am privit si nu l-am inteles ca pe un film feminist, asa cum se vehiculeaza in presa sau pe Social Media, ci mai degraba ca pe un film care abordeaza tema ,,ambalajului’’ si a societatii care ne impune sa urmam un anumit tipar, in loc sa fim noi insine. Ryan Gosling este carismatic si reda perfect tipologia lui Ken, pe care o intalnim in realitate la tot pasul.

Cea mai buna actrita in rol secundar

DaVine Joy Randolph, The Holdovers – o actrita noua pentru mine si, banuiesc, pentru multi, care a dat farmec acestui film simplist. Acesta ne aduce in perioada anilor ’70 si ne ofera multe invataminte, nefiind doar un film de Craciun, cum multi ar putea crede.

Cea mai buna imagine

Oppenheimer – o imagine cu adevarat incredibila, asa cum sunt, in general, filmele lui Christopher Nolan.

Cel mai bun film international

Perfect Days, Wim Wenders – un film melancolic pe care toata lumea ar trebui sa-l vada pentru a aprecia mai mult lucrurile simple si pentru a se bucura mai mult de prezent, si nu doar de preocuparile altora sau de viata cotidiana.

Cel mai bun scenariu adaptat

Poor Things – nu aveam cum sa aleg altul, fiind favoritul meu din acest an, pe care il recomand tuturor ca o experienta de neuitat.

Cel mai bun scenariu original

Past Lives – desi optam intre Holdovers si acesta, am ales acest film deoarece este un pic mai pe sufletul meu, fiind familiarizata cu filmele coreene si avand o mare predilectie catre ele. Este un film emotionant si trist, care ne invata, asa cum sugereaza si titlul, ca anumite momente din viata, chiar daca sunt legate de iubire, o pot lua pe alt fagas, dar totusi raman o parte din noi.

Cel mai bun cantec original

I’m Just Ken, Barbie – o melodie care, fara sa vrei, iti va ramane in minte, iar scena din film este memorabila.

LISTA PREVIZIBILA

Cel mai bun film

Oppenheimer este favoritul publicatiilor si vazut ca marele castigator, dar daca ne luam dupa istoric, filmele care castiga la Globurile de Aur, de regula, nu se afla pe lista Academiei, deci ar fi o surpriza, dupa parerea mea. Unul dintre pretendentii la marele premiu este Anatomy of the Fall, care se incadreaza in tiparul castigatorilor anteriori. Vom vedea.

Cel mai bun regizor

Christopher Nolan, Oppenheimer

Cel mai bun actor in rol principal

Cillian Murphy, Oppenheimer

Cea mai buna actrita in rol principal

Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon

Cel mai bun actor in rol secundar

Robert Downey Jr., Oppenheimer

Cea mai buna actrita in rol secundar

DaVine Joy Randolph, The Holdovers

Cea mai buna imagine

Oppenheimer

Cel mai bun film international

The Zone of Interest, United Kingdom

Cel mai bun scenariu adaptat

Oppenheimer

Cel mai bun scenariu original

Anatomy of a Fall

Cel mai bun cantec original

What Was I Made For?, Billie Eilish